Lourdesgrot via “niet naar Alden Biesen”

Vandaag stond er voor de A-groep het rondje over Alden Biesen en voor de groep ”Oude Glorie” het 5 km kortere rondje via de Lourdes Grot op het programma. Het zou de 1e keer dit seizoen zijn dat vrijwel hetzelfde parcours met dezelfde pauzeplaats
zou worden gefietst. In principe zou dit kunnen betekenen dat er eventueel gelijk zou worden vertrokken of dat door het te verwachten enorme aantal deelnemers de gezamenlijke pauzeplaats bij Johnny de Boxer te klein zou zijn. Het zou echter geheel anders lopen, namelijk als volgt.
Door de lage temperaturen, een nog voor 50 % nat wegdek en de buienradar die nog wat kans op motregen voorspelde stond er slechts 1 rijder, Dave, van de groep “Oude Glorie” aan het vertrek. Hij vertrok ook alleen en koos voor een alternatieve route.
Van de A-groep stonden in 1e instantie 4 rijders aan de start, namelijk Jos P., Jos H., Jo C. en Peter C. Omdat de groep waarmee Peter normaal meefietst, momenteel al op de mountainbikes fietst, stond Peter voor de 2e keer dit jaar aan de start. Hij verdubbelde in een keer wel zijn aantal deelnames en liep ook 1 punt in op de door ziekte afwezige koploper van de TC Stein Award, Peter S. Door de afwezigheid van Peter wordt deze Award een zeer spannende aangelegenheid. Met nog 2 ritten te gaan zijn er 2 deelnemers met 29 en 2 deelnemers met 28 ritten.
Jan C. en Gied  ook van plan om aan de start te staan, maar dit lukte niet om de volgende redenen. Gied ontdekte dat een band van zijn racefiets lek stond en moest als alternatief zijn mountainbike fietsklaar maken. Hij was daardoor aan de late kant en besliste om rechtstreeks via de linkerkant van de autowegbrug naar België te fietsen. Jan C., zoals altijd te laat, wist niet welke kleding hij moest aantrekken met dit weer. Wintervest, zomervest? Uiteindelijk koos hij voor het shirt met korte mouw. Hij was zo laat dat hij ook rechtstreeks vanaf het Keerend via de rechterzijde van de autowegbrug vertrok. Op het eind van de brug zag Jan Gied aan de andere kant staan. Na even communiceren met armen en benen reden zij beide naar Kotem, waar zij zich nabij de Pondarosa troffen. Gied belde nog naar nestor Chrit om informeren wie er was vertrokken, maar op dat moment kwamen de overige 4 rijders aanrijden. De neven Jo en Jos P. namen de kop en deden dat ongeveer 15 km. Vanaf dat moment namen Peter C. en Jos H, het heft in handen en werd er in een pittig tempo kop over kop gereden. Bij de klim van de Lourdesgrot ging Gied omdat het rijden op zijn mountainbike toch wel zwaar was, de kortste weg rechtdoor en de rest ging naar links om de route via Alden Biesen te rijden.  Bij de pauze zouden we ons weer treffen.Gied kreeg al snel spijt om de kortste route te nemen want hij belandde op de veldwegen voortdurend in de modder. Ook bij de overige 5 rijders ging het fout, want op de grote weg van Tongeren naar Mopertingen werd de afslag, linksop, naar Alden Biesen gemist. Hierdoor werd het parcours met ongeveer 5 km ingekort en werd ook een mooi stukje dat voortdurend op en af gaat gemist. Omdat we weer op hetzelfde parcours als Gied zaten, werd deze bij de verkeerslichten in Mopertingen ingelopen. Aangekomen bij de pauzeplaats stond daar een grote tent opgebouwd. Wij dachten al dat het kermis was, maar we kwamen van een koude kermis thuis, want Johnny de Boxer was i.v.m. vakantie 2 weken gesloten. Jan stelde voor om bij de kerk in Gellik te pauzeren. Toen we hier aankwamen hing het bordje `gesloten`op de deur. Het café ging pas om 11.30 uur open. Maar gelukkig was het bijna zo laat en de eigenaar opende dan ook voor ons de deur. Het was binnen lekker warm en we lieten ons de koffie in cola goed smaken. Na de pauze pikten we het parcours via Stalken weer op. Bij de voormalige vijver Stalkenwijer liet Gied weten dat hij rustig in zijn eigen tempo met zijn MTB naar huis wilde rijden. I.v.m. het natte wegdek werd niet langs het fietspad bij de Ziepbeek maar via het Duivelsbergcircuit naar huis gefietst. Bij de brug in Boorsem reed Jos H. nog lek.
De ritafstand bedroeg 90 km, met 395 hm. en een gemiddelde snelheid van 30,8 km.
De volgende week staat voor de A-groep nog een laatste zware klimrit op het programma. Misschien laten de nu al maanden afwezige “Jonge honden”zich nog een keer zien, of zijn ze al op trainingskamp voor volgend seizoen?
De groep “Oude Glorie” fietst  de kortste variant van het Rondje 3 sluizen. Hopelijk is het beter weer en zijn er bij beide groepen meer deelnemers!!