CLERMONT

Vandaag geen zuideuropese weersomstandigheden ! Voor de verandering kregen we vandaag een typisch hollands zomerdagje. Een frisse ochtend en een bewolkte hemel . De lange mouwen en beenstukken konden weer uit de kast. We gingen met zes op weg voor een rondje over CLERMONT. We misten John aan het vertrek maar even later sloot hij alsnog aan. Ook hadden we twee gastrijders opgepikt die de gehele route meegereden hebben. Zo waren we plots met negen. Op de dijk langs de belgische zijde van de Maas viel het op dat 1 persoon twee verschillende sokken had aangetrokken. Een alleenwonende die zichzelf moet kleden blijft een moeilijk verhaal. Er stond een kalm windje uit noordelijke richting . Zodoende liep het gesmeerd naar het zuiden. De Houtworm en Eric namen de eerste kilometers de groep op sleeptouw. Vanaf Smeermaas leidde het duo Jo en Jos ons over het eeuwig lange fietspad langs het kanaal richting Kanne. Vanaf Kanne gaat het een klein beetje op en af wat toch wel wat voor meer variatie zorgt. Zo bereikten we de voet van de makkelijke kant van de Halembaye. Zeven reden er rustig naar boven en twee iets sneller. Vanaf de top is het een soort van vrije val naar beneden met snelheden tot wel 60 km . Even voor Vise moesten we ons over drukke verkeerswegen tussen de auto s een weg zoeken naar Vise. Eenmaal in Vise werd het nog straffer. Midden door het centrum waar de auto s bumper aan bumper stonden. Slalommend en openslaande deuren ontwijkend ging het in een slakkegangetje . Buiten het centrum kon er eindelijk weer gefietst worden en klommen we , na een ingelaste plaspauze , weer rustig verder richting Dalhem. Vanaf hier gaat het over een traject van zo n 15 km vals plat omhoog. Het tempo was voor eenieder goed te volgen. Vanaf de paters van Val-Dieu nam John de kop . De snelheid ging iets omhoog en de weg idemdito. Er moest even stevig doorgehaald worden. Ter hoogte van de rechtslinks combinatie werd Jan weer opgepikt en het tempo weer aangepast. Bij Clermont had niemand goesting om over de kasseien te rijden en werd er voortijdig een afslag naar links genomen. Via een kleine omweg door een mooie omgeving kwamen we achter de kasseien weer op de route om vervolgens de laatste stijging Te nemen. Op de grote weg naar Henry Chapelle werden de troepen weer verzameld. Deze weg is overigens niet bepaald een pretje om te fietsen. Het verkeer raast er met grote snelheid langs. Hierna volgt de lange afdaling naar Hombourg. Vlak voor Teuven is het asfalt sinds de eerste wereldoorlog niet meer gerepareerd en moet het stuur stevig in de knuisten worden gehouden. Vliegensvlug door Teuven en meteen daarna de beloning: koffie ! Na de koffie besloot John om nog even over de Loorberg en de Camerig te cruisen. Zo trokken we na de pauze met zeven verder .Er stond een behoorlijke tegenwind. Maar gelukkig hadden de dolomietenmannen de laatste dagen hun huiswerk goed gedaan en was hun vormcurve duidelijk gestegen. Zo konden ze het meeste kopwerk voor hun rekening nemen. De thuisreis was vrijwel gelijk aan die van vorige week. Via Gulpen, Wijlre , richting Valkenburg. Nog even over de Stoepert dan in voornamelijk dalende lijn tot in Geverik. Siekendaal , scharberg , Stein. Volgende week zullen enkele tc steiners zich gaan wagen aan de uitdaging van de Dolomietemarathon. Veel succes !