7 Augustus: L’etoile de Greniers

14 coureurs met strakke blik en afgetrainde body’s stonden in de Vleugelmorgenstraat aan de start onder een stralend blauwe hemel, klaar voor de “L’etoile de Grenier” oftewel in plat Steins: rondje Zolder. Zoals gewoonlijk gaf Math V. het startschot en hij liet zich in het vertrek nog ontvallen dat we die 100 km wel effe zouden afraffelen. En dat waren geen loze beloftes. Tot en met de brug over de Maas ging het nog rustig maar vanaf de grote weg in Maasmechelen werd het tempo gestaag opgevoerd. Math V.en Jan od C. hadden het traject eerder die week al verkend en waren tot de conclusie gekomen dat een gemiddelde van rond de 32 km/h zeker mogelijk was.

Even voor het spoortje bij As stond onze Nederbelg Peter S. de groep op te wachten.

Hij had de keus om oftewel met de B-groep (3 rijders) oftewel met de A-groep mee te rijden.

Het sociale aspect van de grotere A-groep gaf uiteindelijk de doorslag om voor deze groep te kiezen. De hele heenweg werd het kopwerk voor rekening genomen door Math en Jan, afgezien een korte aflossingsbeurt van Bert, Ralph of Gied.

Bij de enige noemenswaardige klim in het parcours probeerde Raymond C. met een “sneaky” demarrage de suprematie van voorgenoemde te doorbreken maar deze werd resoluut door Jan in de kiem gesmoord. Wat Mario Chipollini  8 jaar eerder wel lukte, lukte Raymond deze keer niet. Volgende keer beter, Raymond!

Math constateerde “en passant” nog dat hij Raymond de 1ste 50 km nog niet had gezien aan de kop, en voegde aan de volgende die hem voorbij stak nog toe: “en dich auch neet !!”

De B-groep passeerde we na zo’n 40km toen deze langs de kant stonden met een lekke tube van Jack P. op zijn fonkelnieuwe racemachine. In de voetbalwereld is het kommer en kwel met de financiële budgetten maar bij wielerclub TC Stein kan het schijnbaar niet op.

Op de pauzeplek hoorden we het geronk van de Ferrari’s en Porsches die hun laatste trainingsrondjes voltooiden voordat ze om 14.00 uur voor de 24 uur van Zolder van start zouden gaan.

Enkele A rijders vonden het wel welletjes en verkozen voor een rustigere terugreis met de B-groep. De overige  A-rijders deden op de terugweg er nog een schepje boven op en langs het kanaal werd het tempo tot ruim boven de 40 km/h opgevoerd.

Nu deed wel iedereen zijn aflossingsbeurten voor zover mogelijk en zonder noemenswaardige problemen denderde de groep richting Kotem. Enkelen verkozen het terras bij Jetje om zich zo wat moed in te drinken om de berg (?) van de autobaan op te rijden maar de anderen keerde voldaan en met een goed gevoel huiswaarts.

Afstand ca. 107 km met een gemiddelde tussen de 31,5 en 32,0 km/h.

Groeten en tot volgende week voor de La Vuelta de Stramproy,

Verslag B-groep:DSCN0416 DSCN0418 DSCN0419 DSCN0420
Ondanks het mooie weer stonden slechts 3 man aan de start. Op de heenweg liet onze junior Chrit zich van de goeie kant zien; de 53 * 14 werd geschakeld en daarmee verrichtte hij veel kopwerk. Ook John moest aan de bak. Jack reed lek; een nieuw bandje werd opgelegd en wat was het resultaat: nog steeds lek. Het bandje had te lang in het reparatietasje gezeten en daardoor had het ventiel het nieuwe binnenbandje doorgeschuurd. Te Zolder werd onder het gebruikelijke race-geluid gepauzeerd. Na de pauze bleken 3 leden van de A-groep over te steken naar de B-groep. Uiteraard mochten zij als dank daarvoor op kop rijden.
Het was een mooie tocht onder sublieme weersomstandigheden. De gezelligheid werd op het terras bij Jetje voortgezet.