9 Juni: Tradition Meinweg

Bij een magere 15 graden en een zuidwestelijke wind met windkracht 5/6 stonden 6 A-rijders aan de start voor de rit Tradition Meinweg. De B-groep was met 4 leden vertrokken. Er bleek ook nog een C-groep te zijn vertrokken.
Omdat dat we al zeker 6 jaar niet meer de route van 125 km uit de jaren negentig en begin 2000 met Herkenbosch als pauzeplaats rijden (dus de Meinweg afdalen) werd in 1e instantie besloten om de route te volgen die Thei (niet aanwezig) als wegkapitein de laatste 2 jaar had aangegeven en waarvan de afstand 110 km bedroeg. Rob had deze route in zijn Garmin staan.

In Schinnen wachtte ons een verassing, want Bert stond ons nagenoeg ongetraind op te wachten en sloot aan. Omdat Rob steeds snel moest beslissen hoe de route verliep en hij niet direct kon corrigeren als we fout zaten, gingen we steeds vaker te werk op de aanwijzingen van Math. Kunnen de Garmins nu toch echt weg worden gegooid en gaat er niks boven het boerenverstand c.q. een goed orientatievermogen? Via Waldfeucht, Haaren, Karken, Effeld (waar Cees is afgeslagen richting Echt) kwamen we in Vlodrop en reden daar langs Vlodrop-station omhoog. Voorgaande jaren kwamen we hier omlaag en was Vlodrop de pauzeplaats. Gied, die zich had verheugd op een lekker gebakken visje van een Eurootje of negen, moest nu genoegen nemen met alleen de geur van de vis en doorfietsen. Ineens kreeg Math de geest en wist hij ons feilloos op de “oude”, goede route te brengen. Hierdoor reden wij de Meinweg naar beneden en kwamen we aan bij de pauzeplaats in Herkenbosch. We reden door heel Herkenbosch, maar overal was alles nog dicht, tot Gied plotsklaps laconiek zei, dat de 1e plaats waar wij waren langs gereden wel open was. We reden terug, de kerkklok sloeg 12 uur en verdorie deze plaats was inderdaad vanaf 12 uur geopend. Helaas geen vis!

Omdat we na de pauze de wind totaal in ons nadeel hadden, wees Gied er herhaaldelijk op dat hij wel het Nederlands elftal om 18.00 uur wilde zien. We zijn met frisse tegenzin of was het tegenwind vertrokken en via Linne, Maasbracht, Echt, Grevenbicht naar huis gefietst. Het liep buiten verwachting goed, maar helaas kreeg Bert ongenadig te maken met de beruchte man met de hamer. Hij was niet meer vooruit te branden en koos er voor om via Born waarschijnlijk de kortste weg naar Schinnen te nemen. Toch chapeau Bert!! We pakten het tempo weer op en arriveerden ruim op tijd voor het voetbal na 120 km, 464 hoogtemeters!! en met een gemiddelde snelheid van 28,6 km uitgewaaid in Stein. Rob heeft deze route in zijn Garmin opgeslagen. Omdat dit weer de oude vertrouwde route is, is het wenselijk dat andere Garmin-rijders deze route overnemen, zodat we als Math en/of Rob volgend jaar niet aanwezig zijn deze route kunnen rijden!